Edellisen blogitukseni kommenteissa oli yksi oikea vastaus ja se tuli Tilkkumuorilta: kyseessä on tosiaan huonekasvi nimeltä tuoksuköynnös! Olen saanut sen Siipalta vuosia sitten äitienpäiväkukkasena. Se kukki alkukesästä tosi runsaasti, ja syksylläkin siihen oli ilmestynyt vielä joitakin kukkaterttuja, mutta hedelmää en tosiaan ole huomannut ennen kuin nyt. Googletin hiukan ja Viherpihan kysymyspalstalta löysin tällaisen vastauksen asiantuntija Visa Lipposelta:

"Tuoksuköynnöksen (Stephanotis floribunda) hedelmöinti huonekasvina Suomessa on melko harvinaista. Olen kuullut vastaavasta vain kolme kertaa reilun kolmenkymmenen vuoden aikana. Jos kasvi on ollut sisällä, sen pölyttyminen on arvoitus. Ehkä avoimesta ikkunasta on käynyt vierailulla jokin pitkäkärsäinen kiitäjä. Yhtä hyvin kukka on voinut vahingossa pölyttyä jostakin tekemästäsi hoitotoimesta, esimerkiksi suihkuttamisesta.

Hedelmän kypsyminen vie yli kuusi kuukautta. Se ei ole syötävä, mutta siitä kannattaa ottaa siemenet talteen kylvöä varten. Hedelmän sisällä on isossa, hieman kuusen käpyä muistuttavassa ryppäässä joukko litteitä, toisesta päästään pitkäkarvaisia siemeniä. Irrota siemenet ja kylvä hiekansekaiseen kosteaan multaan, esimerkiksi kaktusmultaan. Kuhunkin ruukkuun kannattaa laittaa kolme siementä. Sen jälkeen vain odotetaan, että ensimmäiset omat tuoksuköynnökset itävät."

1325626325_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuva: Puutarha.net

Tässäkin tapauksessa pölyttyminen on arvoitus: viherhuoneen ikkuna oli kyllä auki koko kesän, mutta siinä on hyttysverkko. Ja häpeäkseni täytyy tunnustaa, että suihkutuksen kaltaisesta hoitotoimenpiteestä se ei kyllä ole päässyt nauttimaan, hyvä kun olen muistanut sitä aina edes kastella... Nyt sitten vain odotellaan, että hedelmä kypsyy - ja saan kasan siemeniä, joista voin kasvattaa lisää tuoksuköynnöksiä... Hymy

************************

Correct answer to the riddle of my previous blog post is Stephanotis floribunda that has at least three different names in English: Madagascar Jasmine, Waxflower, Hawaiian Wedding Flower. It is a plant that I have received from DH for Mother's Day years ago. It was rich with blooms last summer and even in fall it continued with some flowers. I found some information through Google, and it seems that it is rather unusual for it to make a fruit under "normal" domestic circumstances in Finland. Even bigger a riddle is how it has been pollinated in our conservatory. Now I'll just have to wait for some time so the fruit gets ripe - and I'll get a bunch of seeds to grow more of Madagascar Jasmines...Hymy