Eilen aamulla lähdin kotoa liikenteeseen jo ennen kahdeksaa, koska Mitsu piti käyttää autoliikkeessä arvioitavana "sokean" kuorma-auton kuljettajan jäljiltä. Takalokasuojassa on lommo, ja takapuskuriakin täytyy vähän kohentaa, kuulema.

Kaiken kaikkiaan autot ovat tänä kesänä olleet varsinainen murheenkryyni: ensin sippasi asuntoauto, joka on nyt kolmatta viikkoa korjaamolla, koska siellä on "hyvä työtilanne". En tiedä, kauanko järvenpääläisessä liikkeessä vastaava korjaus kestäisi huonossa työtilanteessa - Siippa pystyi kertomaan todennäköisimmän vian heti kun auto sinne hinattiin, mutta ensimmäinen viikko meni silti vian analysointiin ja todettiin että vika tosiaan on Siippani epäilemä. Toinen viikko vierähti osia odotellessa, ja maanantaina kertoivat, että tämä viikko taitaa vielä vierähtää ennen kuin osat saadaan paikoilleen. Harmittaa, koska ensi maanantaina lomat ovat ohi, emmekä ole päässeet autolla reissuun koko kesänä.

Seuraava yllätys oli siedettävämpi: Nissanin pakoputki alkoi vuotaa. Sen Siippa korjasi suitsait sukkelaan, oma apu paras apu kaiketi. Mutta sitten viime perjantaina ajo-opettajana Kuopukselle toimiva Siiippa lähti aamukahdeksalta hänen kanssaan tutkailemaan liikennettä Hyvinkäälle ikäänkuin kenraalinharjoituksena maanantain inssinajolle. Liikennettä oli kuulema vähän, mutta yhden jakeluauton verran liikaa: se peruutti kaupan pihasta suoraan Mitsun kylkeen, kun "ei nähnyt mitään". En tiennyt, että sokeanakin voi saada ajokortin... (ironiaa, jos joku ei ymmärtänyt) Noita kolhuja nyt sitten paikkaillaan ensi viikolla, toivon mukaan saavat sen viikossa tehtyä.

Ainoa positiivinen autoasia tältä kesältä on, että Kuopus sai kortin maanantaina, joten Siipan opetustehtävät ovat nyt kolmen jälkikasvuoppilaan jälkeen onnellisesti ohi. Aikanaan kun hän aloitti opettamisen Esikoisen kanssa, ajattelin, että ei mene montaakaan ajotuntia, kun jompikumpi sieltä marssii kävellen kotiin lyötyään hanskat tiskiin, mutta niin ei ihmeekseni käynytkään. Päinvastoin, ja kaikki kolme ovat mielestäni hyviä kuskeja.

Niin, takaisin varsinaiseen aiheeseen. Autoliikkeessä oltiin ripeitä, ja tarkistus oli ohi kymmenessä minuutissa, ja korjaus- ja huoltoaika varattiin ensi maanantaille. Siitä sitten jatkoin matkaa kohti Riihimäkeä, mistä käännyin Porin suuntaan kohti Forssaa. Forssastakin meillä on muuten ikäviä automuistoja muutaman vuoden takaa, kun pysähdyimme kesäisenä sunnuntaina kansallispuistokierroksemme päätteeksi vielä Torronsuolle, ja kävimme vaeltamassa parituntisen pitkospuureitin. Takaisin asuntoautollemme emme ensin huomanneet mitään, mutta sisään mentyämme alkoi ihmetyttää, kun kutimeni oli hujan hajan pitkin penkkiä ja lattiaa. Hetken paikkoja tarkisteltuamme tajusimme, että autoon oli murtauduttu. Käsilaukkuni sisältöineen oli viety, ja sen kuljetukseen oli tarvittu käsityökassiani. Ihme kyllä, yläsängyssä peitteen alla piilossa olleet puhelimet ja Siipan lompakko olivat tallessa, ja ainoat muut puutteet olivat pari lämmennyttä kylmälalukun "kylmäkallea"!

Poliisilta kuulimme myöhemmin, että tuon viikonlopun aikana ilmeisesti sama kopla oli murtautunut yli 20 autoon Forssan seudulla. Pari viikkoa myöhemmin tuli pankista ilmoitus, että pankkikorttini oli löytynyt jonkin ruokakaupan pihalta, ja löytäjälle oli maksettu parinkympin palkkio, joka yleisen käytännön mukaan veloitettiin minulta. Lisäksi jouduin tietysti uusimaan kaikki korttini, mikä ei ole ihan pieni ruljanssi sekään. Vakuutuksesta saamani korvaus oli muistaakseni n. 30 euroa, millä ei maksettu edes ajokortin uusimisen kuluja. Mutta uskomattominta koko tarinassa on mielestäni tämä: oltiin aiemmin reissattu puoli Norjaa, Kööpenhamina, Amsterdam, Pariisi ilman ikävyyksiä, mutta sitten eksyttiin Suomen Forssaan... Ystävällinen poliisikin asettui heti puolustuskannalle: en minäkään täällä Forssassa asu, käyn vaan töissä...

Kylläpä tuli pitkä johdanto varsinaiselle asialle, mutta nyt siis asiaan. Vaikka Forssa silloin esiintyikin noin ikävässä valossa, ja vaikka silloin vannoin, että moiseen paikkaan en kyllä toiste nenääni pistä, niin harrastukset, tehtaanmyymälät ja kirppikset voivat kiitettävästi korjata näkemyksiä.

Finlaysonin tehtaanmyymälässä pysyin asialinjalla, ja ostin vain tarpeellisia asioita, ja huom! kaikki ale-hintaan. Tarvitsemme uusia aluslakanoita, joten kaksi paria niitä lähti mukaan, samoin pari tyynyliinaa. Lisäksi tarjouksessa oli kesäisiä tabletteja ja vähän isompia liinoja. No, alekankaista kassiin tosin eksyi yksi 2,5 metrin pala, jolle ei vielä ole tarkempaa käyttökohdetta, mutta muiden tuotteiden alenuksethan kattoivat sen arvon, ja vielä ylikin...

Koska lähdin hiukan ex tempore tälle reissulle, en ollut muistanut netistä kaivella paikallisten kirpputorien osoitteita, joten täytyi vain kierrellä. Ensin ajoin torin parkkipaikalle, ja autosta ulos noustessani huomasin takanani käsityöliikkeen, jonka edessä oli alennus lappu -50% kaikesta! Kohtalon johdatustako? Eihän tuollaista kerta kaikkiaan voi sivuuttaa, vaikka kuinka olisi päättänyt, että tarvikkeita oli tullut tältä kesältä hamstrattua jo ihan tarpeeksi. Suurimmaksi osaksi liike myi neulelankoj, ja ne minun oli helppo ohittaa houkutuksitta, mutta hyllyjen kätköistä löyti kyllä ompelutarvikkeitakin: tummansinistä ja valkoista anorakin nyöriä, mustaa vinonauhaa, savunväristä polyamiditikkauslankaa, vetoketjuja, Gütermannin ompelulankoja, kassin metalliheloja, nuppineuloja. Nämä tavarat ehdin aamulla jo laittaa paikoilleen, joten kuvaamatta jäivät.

Ennen kirpputorihakuja nautiskelin torilla Antin kotijäätelöä, ainakin suklaa maistui erinomaisen hyvältä. Ensimmäiseksi eteen tuli Fidan kirppis, josta nappasin pukaanyhden punaisen pitsiliinan, ja pienen "rihkamapussukan". Toiselta = vappakirkon torilta en löytänyt mitään, enkä sen jälkeen meinannut löytää kirppiksiä lainkaan. Olin jo antamassa periksi kun kaupungin laitamalla huomasin opasteen Maximus-kirppikselle. Se olikin aika iso halli, ja kiertämistä riitti, ja jotain saalistakin kertyi: kolmen euron ostokset sisälsivät kolme pientä, virkattua pitsiliinaa ja yksi kirjottu liina!

Kotimatkan tein tuttua reittiä Karkkilan kautta, ja poikkesin sielläkin parille kirppikselle. Matkaan lähti vielä kaksi vähän isompaa pitsiliinaa. Alla kuvassa on koko saalis, jolle kertyi arvoa 9,60 EUR.

1311754593_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

***********************************

Cars have given us a lot of headache this summer: first our mobile home left DH on the road and had to be towed to carage for reparations. There it still is after two and a half week since the "workload at the garage isn't bad". I wonder how long it would take if the workload were bad... After all, DH could tell the most probable reason for the problem, it took them one week to find out that it really was the cause. The second week went by when they were finding the spare parts for it, and now on Monday they told that they would probably still need this week to replace the faulty parts with new ones.

Next surprise came from our Nissan that suddenly started to make loud noises, which meant that the gas pipe was leaking. That was rather quickly fixed, since DH knew how to do it - DIY is the best help obviously!

DH has been teaching our Lastborn to drive and they had got so far that the test drive to get the driver's licence was set for last Monday. So last week on Friday they headed to the nearby town early in the morning to see the traffic load there at the time the test drive would take place. Well, there wasn't that much traffic, but one car too many still: a lorry driver reversed his vehicle straight onto our Mitsubishi because he "didn't see". I didn't know they give driver's licences to blind people... (ironical remark) Now the mudguard back on the left side has to be replaced and the bumper also needs some fixing.

The only thing with cars that has succeeded this summer  is the Lastborn getting her driver's licence, so the teaching period of our three children is now over and done and DH can rest from it. When he first started it with our Firstborn (daughter) I was convinced that after a couple of lessons either of them would come walking home after having enough, but to my great surprise it never happened. On the contrary, all of the children have learned to drive, and in my opinion they are good drivers.

What a long lead to the actual posting I planned to do: since I had to go ans show the damaged Mitsu in the garage, I decided to combine a visit to Forssa with the drive. Forssa in known here in Finland for it's cotton industry and especially with the trademark Finlayson. There is no production there any longer but there is a factory outlet where you can find good bargains at times. This time I remained very controlled and practical: I purchased some sheets for us as well as some pillow covers that had redudec prices. Well, there was this pne 2,5 meter fabric that I actually wouldn't have needed, but I loved the pattern and colours...

When leaving the outlet I drove to the local market place, and got out of my car - to see that behind me a craft store was having 50% reduction on everything since it was closing the business at the end of this week! Who could resist a temptation like that, no matter how full your closets are and regardless of the recent shopping spree that I have been having this summer... So some zippers, invisible thread, metallic bag equipment, bias binding, cord, pins and stuff like that went home with me as well. 

Finally I started my hunt to the flea markets of which I managed to find three - I made my decision to drive down ther so quickly that I hadn't prepared any adress list for them in advance. On my way home I still visited two more in Karkkila, and in the above picture you can see my total catch that came together with a cost of 9,60 EUR.