Kulhoja on tullut kokeiltua aiemminkin, tässä kuva tällä hetkellä jäljellä olevista:

1254560033_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Oikealla alhaalla olevan kulhon olen ommellut itse marmoroimistani kankaista. Jouluisia kulhoja olen antanut lahjaksi: sisään vain karkkipussi, kahvipaketti tai muuta mukavaa.Silmänisku

Aiemmasta tarinasta jäi mainitsematta opettaja eli käyttämäni kirjan tekijä: Linda Johansen. Hyllyssäni odottaa toinenkin hänen kirjansa kangasrasioista... Jokin kulhomalli oli muuten Suuressa käsityölehdessäkin muutama vuosi sitten.

Pari vinkkiä vielä tarvikkeista: Fast2Fuse on aika arvokasta tavaraa, ja kokeilin sitä nyt ensimmäisen kerran. Vanhemmat kulhot olen tehnyt esim. Eurokankaassa myytävästä vanusta, jossa on liima valmiina toisella puolella. Toisen puolen olen kiinnittänyt liimaharsolla, ja saanut ihan kelvollisen tuloksen. Ihan ensimmäisen kulhon tein patalappuvanusta käyttämällä molemmin puolin liimaharsoa, ja sekin toimi. Vertailussa Fast2Fusella tulee huomattavasti jäykempi kulho, miten mahtanee käyttäytyä esim. pesussa? Toisaalta Fast2Fuse on nopeaa käyttää, kun liimapinnat ovat valmiina. Sitkeää jäykistettä löytyy ilman liimapintojakin, ja hinta putoaa n. puoleen liimallisesta. Voisin kuvitella, että sitäkin voisi käyttää tikattaessa niin paljon kuin kukkakulhossa tehdään.

Jos lyhyesti vertaan, niin:

Fast2Fuse: kallein, nopein, jäykin lopputulos

Patalappuvanu + liimaharsot: halvin, hitain, pehmeämpi lopputulos

Liimavanu + liimaharso: toiseksi halvin, kolmanneksi nopein, pehmein lopputulos

Sitkeä jäykiste: toiseksi kallein, toiseksi nopein, toiseksi jäykin lopputulos

Jos ei nyöriä ole, eikä lankaakaan löydy, reunat voi toki tikata ilmankin. Jos vanu harmillisesti pilkistelee, niin sitä voi koettaa piilotella sopivanvärisellä kangastussilla. Reunassa kannattaa käyttää samaa lankaa sekä ylä- että alalankana, koska silloin langan kiristämisessä ei tarvitse olla niin tarkkana.

Luin kirjaa vielä äskenkin, ja toivoin, että olisin lukenut tarkkaan aiemmin: siellä todettiin, että polyester ja puuvilla ovat parhaat lankavaihtoehdot, muiden kanssa tulee tiuhaan tikattaessa helposti ongelmia... Halusin kiiltävän langan, ja siksi valitsin rayonin, mutta polyesterlangastakin löytyy kyllä kiiltoa. Tosin varastoissani ei kyllä olisi ollut sopivaa väriä, ja jääräpäisesti halusin saada kulhon valmiiksi - yöllä.

Vielä lopuksi blogivinkki: Getan sivuilla on ihania kulhoja, joihin hän on tehnyt trapuntokuvioita.