Kesä on ollut kiireistä aikaa, eikä loppua tunnu tulevan, kun säilöminen on ollut kuumimmillaan. Pensaat notkuivat viinimarjoja, kun kotiuduimme lomareissulta puolitoista viikkoa sitten. Kurkkujakin on tullut ihan kiitettävästi, ja punajuuret ovat kasvaneet mahtavasti tänä kesänä. Samon puutarhavadelmat, ja aiemmin jo kypsyneet mansikat. Pakastin on kuin nuijalla lyöty ja anopin kylmäkellarin hyllyt täynnä säilykkeitä odottaen maakellariimme pääsyä, kunhan sen lämpötila laskisi tämän hetkisestä +12 asteesta alemmas.

Lomalla tuli toki ajateltua tilkkuiluakin: matkasimme elokuun alussa käsityöystäväni Päivin kanssa Tallinnaan tarvikeostoksille. Itse olin käynyt Karnaluksissa viime syksynä, jouduin sinne tavallaan sattumalta, kun googletin työporukan reissulle lähdettäessä mahdollisia käsityökohteita. Kun sitten Karnaluksin ovi summerin soiton jälkeen avautui, olo oli kuin Liisalla ihmemaassa: ei olisi uskonut, että mitäänsanomaton julkisivu kätkisi sisälleen sellaisen askartelu-käsityöläisen taivaan!

Tällä kertaa mukaan tarttuivat tälläiset tavarat (toinen kerä vasemmalta ei ole sieltä vaan yhdestä vanhan kaupungin langapoodista):

1250709507_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Selvittelin etukäteen noiden tilkkuiluvälineiden hintoja Suomen nettikaupoista, ja totesin, että Karnaluksista ne saa huomattavasti halvemmalla. Langat ovat kaikki enemmän tai vähemmän nauhamaisia, ja ajattelin kokeilla, sopisivatko ne netissä näkemääni silkkinauhakirjontaan ompelukoneella. The Quilt Showssa oli muutama jakso sitten vieraana amerikkalainen sen alan harrastaja, eikä tekniikka näyttänyt mitenkään monimutkaiselta. Tietysti sitä voi tehdä ihan silkkinauhallakin, mutta langat olivat niin kauniin vaihtuvavärisiä, ja ehkä harjoitellessa halvempaa ja riittoisampaa materiaalia.

Vanhassa kaupungissa poikkesimme kirjakauppaan, jossa jonkin blogittajan mukaan oli myynnissä käsityökirjoja. Sieltä tarttui mukaan tämä sashikoaapinen:

1250709829_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ajattelin, että vaikken kieltä taidakaan, niin kirjassa on todella paljon tikkausmalleja. Sitä paitsi se oli niin käsittämättömän halpa = 125 kroonia eli alle 10 euroa! Miehelle ostoksiani esitellessäni pohdimme, mihin perustuu suomalaisten kustantajien väittämä, että suomenkieliset tietokirjat ovat kalliita, koska painokset ovat pieniä...

Reissumme oli pikasellainen: olimme maissa viisi tuntia, ja ehdimme sopivasti käydä kaikki suunnittelemamme paikat - Karnaluksiin matkasimme ratikalla, seikkailun makua oli hiukan mukana, mutta perille kuitenkin päästiin - kun vielä viimeiseksi yhdestä Päiville tutusta pellavapuodista nappasimme kumpikin mukaan pöytäliinoja. Sitten kipin kapin takaisin satamaan ja laivaan, missä hemmottelimme itseämme a la cartessa hyvällä ruoalla. Matka kuluikin siellä rattoisasti, ja ennen kuin huomasimmekaan, olimme takaisin Helsingissä.