Aloitin tammikuussa kuukauden blokkityön amerikkalaiselta sivustolta The Quilt Show. Tammikuun sainkin vielä kokoon tammikuun aikana, mutta sen jälkeen työ on saanut väistyä muiden projektien tieltä. Tänään kaivoin sen esiin jatkaakseni sitä viimeinkin. Tältä näyttää paper piecing-tekniikalla toteutettu tammikuun osuus:

1243341917_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Opin aika monta uutta asiaa paperin avulla ompelusta, vaikka olen sitä aikaisemminkin kokeillut. Ohjeissa suositeltiin käyttämään hyvin lyhyttä tikkiä eli n. 20 pistoa tuumalle, jotta paperin poisrepiminen sujuu helposti, eikä ommel kärsi. Ja paperi irtosi kyllä todella helposti! Opin myöskin sen, että ohjeissa oleva kankaan valtava menekki selittyy osin sillä, että hukkapalat ovat suurempia kuin tilkkutyöhön jäävät tilkut. Esim. vaaleanpunaisia tähtisakaroita varten leikattiin suorakaiteet, joista yli jäi varmaan kaksi kertaa niin suuri tilkku kuin mitä tuo itse sakara on. Taitaa olla sitä uurpiirteistä amerikkalaista tyyliä. Kolmas havainto ei ollut uusi: paperin avulla on helppo ommella tarkasti. Tähden pikkukolmioiden lyhyt sivu on valmiina 3/4" ja pitkä sivu 1", joten sen kokoisten kolmioiden ompelu ja samankokoiseksi saaminen olisi kyllä melko mahdotonta muulla tavoin.

Jatkoa seurasi tänään, kun ompelin kulmakolmiot paikoilleen:

1243342650_img-d41d8cd98f00b204e9800998e1243342675_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Työ on nyt kooltaan 21 3/4" per sivu, kun se  valmiina tulee olemaan 85" x 85", joten siihen on vielä matkaa. Seuraavaksi tähän ommellaan kaikille sivuille kapeat, yksiväriset kaitaleet. Sitten on vuorossa boordi, joka on koottu kulmallaan olevista neliöistä, jotka muodustuvat neljästä tuuma kertaa tuuman kokoisesta neliöstä (= four-patch, kuten amerikkalaiset niitä kutsuvat). Ostin vähän lisää kankaita boordeja varten viikonloppuna Göteborgista, kun olin siellä ja kävin mm. Nordisk Quilt Träffissä. Ne kuivuvat parastaikaa kuivauskaapissa, alan kohta silittää niitä.

Tähän kuukauden blokkityöhön olisi voinut tilata valmiit kankaatkin (n. 22 jaardia), mutta päätin toteuttaa työn omista varastoistani niin pitkälle kuin mahdollista. Tähän mennessä käyttämäni ovatkin sieltä, mutta kun mallin mukaan boordiin tarvitaan 18 erilaista kangasta, niin oli pakko täydentää vähän varastoja sopivilla sinisen, punaisen ja okran väreillä.

Kangasostoksia varten hyvä vinkki: jos tarvitsee etsiä tietyn kankaan kanssa yhteensopivia kankaita, leikkaa mukaan hulpioreunasta se kohta, jossa on väripyörylät, jotka sisältävät kankaassa olevat eri värit. Ei tarvitse ottaa mukaan koko kangasta tai edes mallitilkkua, ja hulpiohan leikataan joka tapauksessa pois. Hymy