Neliöt ja kolmioneliöt
 
Miten saisi selville vinokolmioneliöiden tekemiseen tarvittavan tilkun koon, jos mallissa on samankokoisia neliöitä,vinokolmioneliöitä ja vielä neliöitä, jotka koostuvat neljästä kolmiosta? Tuumamitoissa vastaus löytyi googlettamalla heti, mutta kaikkihan eivät niitä käytä. "Tuumaileville" kuitenkin tiedoksi, että neljännestuuman saumanvaralla ommeltaessa vinokolmioneliöön tarvittavan neliön koko saadaan lisäämällä valmiin neliön kokoon 7/8" ja neljän kolmion neliössä lisäämällä valmiin neliön kokoon 1 1/4". Valmis-sanan olen lihavoinut, koska kyse on tosiaan neliön lopullsesta koosta, eli siinä ei ole mukana saumanvaroja.

Hm, entäs jos saumanvara on jotain muuta kuin neljännestuuma? Pähkäilin noita tuumalukuja aikani, ja oivalsin, että ehkä kyse on saumanvaran kerrannaisista. Ei auttanut kuin kokeilla, mitä tapahtuu: kolmioneliössä lisättäisiin valmiin neliön kokoon siis 3,5 x saumanvara, ja pienemmässä neljänneskolmioiden tapauksessa 5 x saumanvara. Otin perustaksi 10 x 10 cm valmiin neliön, ja leikkasin kahdesta eri kankaasta 13,5 x 13,5 cm ja 15 x 15 cm neliöt. Isommat neliöt leikkasin halkaisijoita pitkin neljään osaan ja pienemmät kahtia. Yhdistin kolmiot 1 cm saumanvaralla ja - voilá: homma toimii! Valmiit neliöt ovat kumpikin 12 x 12 cm.
 
Laitoin tuohon kuvaan vasemmalle alas 10 x 10 cm neliön muistutukseksi siitä, että menin itsekin esimerkkiä valmistellessani halpaan siinä mielessä, että sehän on laskelmassa perustaksi otettava valmis tilkku, eli sen kokoisia ei tule leikata...
 
 
 
 
 
Villihanhet
 
Matematiikka tulee auttamatta vastaan tilkkutöissä, varsinkin silloin jos haluaa tehdä valmiista mallista poikkeavia juttuja tai jos käyttää erilevyistä saumanvaraa kuin mallityössä.
Villihanhissakin pääsin/jouduin laskutehtäviin, kun aloin miettiä, miten neljän hanhen tekniikasta saisi "yleismaailmallisen". Tekniikassa tarvitaan yksi iso neliö ja neljä pienempää. Olin ottanut ohjeen tietyn kokoisista hanhista tuumamitoituksella, ja taas piti pähkäillä miten se kääntyisi senteiksi. Käytin selvyyden vuoksi 1 cm saumanvara laskelmissani - ja hämmästyin, kun törmäsin samoihin lukuihin kuin edellisessä pähkinässä pikakolmioneliöiden ja neljänneskolmioneliöiden kanssa. Ison neliön koko saadaan lisäämällä valmiin hanhen pitkän sivun pituuteen 5 x saumanvara, ja pienemmän neliön vastaavasti 3,5 x saumanvara. Jos siis ompelen käyttäen 1 cm saumanvaraa ja haluan valmiin hanhen olevan 3 x 6 cm, ison neliön tulee olla silloin 11 x 11 cm ja pienten 6,5 x 6,5 cm.
Mikä sitten on neljän hanhen tekniikka? Se taidettiin esitellä yhdistyksen lehdessäkin hiljattain, mutta tässä kuvia sen ompelusta - näissä olen käyttänyt neljännestuuman saumanvaraa. Leikataan siis halutun kokoiset neliöt, isosta muotoutuu blokin hanhiosa, pienemmistä taivaskulmat. Pieniin neliöihin merkitään halkaisija kulmasta kulmaan esim. lyijykynällä. Kaksi pikkuneliötä asetetaan ison neliön kulmiin kuvan osoittamalla tavalla, niiden kulmat menevät keskellä hiukan päällekkäin, mutta se ei haittaa. Ommellaan neliöt kiinni pohjaan paininjalan etäisyydeltä viivasta kuten kuvasta näkyy.

Leikataan neliö kahtia lyijykynäviivaa pitkin, ja silitetään pikkuneliöistä muodostuneet kolmiot auki. Tuloksena on kaksi bikiniblokkia.

Asetetaan bikiniblokkien mustiin kulmiin pikkuneliöt, ja ommellaan ne kiinni paininjalan etäisyydeltä merkkiviivasta.

Leikataan blokki kahtia merkintäviivaa pitkin - ja valmista tuli!



Tässä tekniikassa kannattaa muuten huomioida, että käytettäessä isompaan neliöön raidallista kangasta kahdessa hanhessa raidat tulevat menemään pystysuuntaan ja kahdessa vaakasuoraan.