Loimaalta saimme viime kerralla kotitehtäväksi kankaan laminoinnin. Tapoja on monia, yksinkertaisin tietysti ottaa laminointikone. Itse kokeilin kahta tapaa: Lamifix-kalvoa ja Eri Keeperiä (paitsi että käytin rautakaupan vastaavaa liimaa, kun se on ihan samaa ja paljon halvempaa kuin musta-keltainen brändi). Sekoitussuhde veden kanssa oli 1:1, ja sillä siveltiin kangas, minkä jälkeen se kuivatettiin tasaisella muovialustalla. Tai siis olisihan sen voinut asetella vaikka minkälaisiin asentoihin: taitteille, rypyille jne.

1299954909_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lamifix puolestaan on helppo käyttää: se silitetään leivinpaperin läpi kiinni kankaaseen, ensin hetken aikaa miedolla (yhden pisteen) lämmöllä, ja sen jälkeen kahdella pisteellä muutaman sekunnin ajan joka kohdasta. Kuvassa vasemmalla ovat Eri Keeperillä käsitellyt tilkut, oikealla Lamifixin pinnakseen saaneet. Liimakäsitellyt kankaat ovat hyvin jäykkiä, mutta pinta säilyy kankaanomaisena, Lamifixin tulos on hyvin "muovinen". Kumpaakaan ei voi pestä, Lamifixia voi pyyhkiä kostealla. Lamifixin olen tilannut aikoinaan Saksasta, mutta huomasin että sitä löytyy nykyään lähempääkin, sillä esim. nettikauppa PeeKaalla on sitä valikoimassaan.

Analysoituani sanaa "laminointi" tulin siihen tulokseen, että samaan kategoriaan voitaisiin laskea myös Angelina-kuidut - ainakin löyhästi tulkiten, joten rakentelin pari kokeilua Rapakontakaa.comista tilaamastani näytepaketista. Toisesta leikkasin pari palaa ja kiinnitin ne ohuen ohuella Misty Fuse -liimaharsolla batiikkikankaaseen, josta sitten ompelin edelleen kortin. Kuidut eivät kiinnity silittämällä kuin toisiinsa. Toisen kokeilun silitin pitsin päällä, mutta joko silitysalustani oli liian pehmeä tai kuituja liian vähän, joten pitsikuviota siihen ei tullut näkyviin, mutta pinta jäi mukavan "strukturoiduksi".

1299954986_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Niille, jotka eivät tunne Misty Fusea entuudestaan, tässä kuva siitä. Se on todella ohutta ja harvaa, eikä siinä ole tukipaperia, kuten normaalissa applikaatioharsossa. Ominaisuuksiensa puolesta se sopii loistavasti ei niin tiiviin Angelinan kiinnittämiseen, koska se ei jää tahmean tuntuiseksi, vaikkeivät kuidut sitä kokonaan peitäkään. Sitä löytyy sekä mustana että valkoisena.

1299955018_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vielä kokeilin metallikalvoakin kankaalle. Käytin silitettäessä "sulavaa" lankaa, jota asettelin kiemuroiksi kankaalle. Sitten vain metallikalvo päälle ja silitys leivinpaperin päältä, jolloin kalvo tarttuu lankaan ja lanka kankaaseen. Kun kalvo on jäähtynyt, se irrotetaan varovasti, jolloin kalvosta - tässä tapauksessa kullanvärisestä - jää lankakiemuran muotoinen kuvio kankaalle. Muitakin värejä löytyy, ja lisäksi mm. hologrammikuvioitua hopeista ja kultaistakin on tarjolla.

1299954950_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kalvot olen tilannut amerikkalaisesta nettikaupasta = Marcy Tiltonilta, kun en tullut ajatelleeksi kysyä niitä Rapakontakaa.comista. Ainakin liimalankaa, Mistyfusea ja Angelinoja Airalta siis löytyy. Kalvoista on vielä kokeilematta sideaine, jolla voi käsitellä kangasta ja sen kuivuttua silittää kalvoa siihen kiinni. Kalvo tarttuu "epätasaisesti", ja eri värejä voi silittää kerroksittain, koska kalvokerrokset tarttuvat toisiinsa. Kalvoa voi käyttää niin kauan kuin siinä on väriä jäljellä, se on läpinäkyvän kirkasta niistä kohdista, mistä väri on kokonaan irronnut. 

*****************************

I had some fabric laminating homework to do for Loimaa, where I went today once again. I did some samples with Lamifix foil that I had ordered from Germany some time ago. I noticed that now it is available even nearer, since a Finnish web shop PeeKaa carries it in their sortiment. Lamifix is simply ironed to the fabric by using parchment paper in between the iron and the foil.

I also tested glue laminating, which is done by mixing water and ordinary Eri Keeper glue one to one and applying it on the fabric. After that you just let the fabric dry flat on even (plastic) surface. Or you can fold, twist it or do whatever kind of structure you want. In the picture the Eri Keeper samples are on the left and Lamifix on the right. As you can see Lamifix is very "plastic" whereas Eri Keeper preserves the fabric surface, it just stiffens the fabric remarkably. Neither of these methods allows washing with water, Lamifix can be wiped with moist fabric.

After analyzing the word "laminating" I came to the conclusion that I could count into this category also Angelina fibers that I haven't used before. I made two samples, first one with yellow fibers that I then fused to batik fabric with Misty Fuse. It is perfect for Angelina since it is so thin and not too dense, so the surface isn't sticky even if the fibers don't cover it everywhere. The second sample was ironed on some hand-made lace, but it didn't quite succeed as I thought. The lace pattern isn't as clear as I would have wanted - probably due to the soft ironing board and a too thin layer of the fibers. But it has at least some "structure" on the surface, compared with the flat result of the yellow sample. I ordered both my Angelina and Misty Fuse from Rapakontakaa.com since it is so easy to do business with a Finnish lady, she also delivers products that aren't in her we shop but that she can find at your request.

Since I have been shopping a lot lately, I have also ordered some metallic foils from Marcy Tilton - simply because I didn't come to think of Rapakontakaa.com at that point. I made two samples with fusible thread - also available at Rapakontakaa.com - by laying some of it on a batik fabric. With parchment paper on top of everything I ironed the bunch so the fusible thread melted and fused to the foil and the fabric. When the foil cooled down, it was carefully loosened. With the foil there also came a small jar of adhesive that could be used for fastening the foil. The adhesive is applied to the surface to be foiled and when it has dried you lay a foil onto it and iron it. The foil fastens "unevenly" so you get a nice variation of it, and you can use several colours, since the metallic foil adheres to itself as well. And the metallic foil is available in several colours and wven with a hologramme pattern in silver and gold.