Pyykkinarukulhoista kyseltiin, miten sellainen oikein tehdään. Se on hyvin helppoa: tarvitaan 2-2,5 cm leveää kangassuikaletta, jota sitten kierretään pyykkinarun ympärille. Suikaleen voi kiinnittää aina välillä nuppineulalla, niin kierretty osuus ei ala purkautua. Kangassuikale kierretään narun ympäri vähän vinossa, ja siten että reunat menevät riittävästi päällekkäin. Pienet rypyt ja vekit eivät haittaa, ne piiloutuvat kyllä ompeluvaiheessa.

Kun valmiina on n. 1 m päällystettyä narua, siitä aletaan muotoilla ensin kulhon pohja kiertämällä narua kiekoksi - muoto voi olla pyöreä, soikea, mitä tahansa. Kiekkoa aletaan ommella kasaan siksakkaamalla vierekkäiset narut yhteen, samalla kierretään kiekkoa vastapäivään. Kun päällystetty osuus lähestyy loppua, lasketaan koneen neula alas, jolloin työ pysyy paikoillaan sillä aikaa, kun kierretään lisää kangassuikaletta narun ympärille. Kun pohja on sopivan kokoinen, kulholle aletaan rakentaa reunaa. Käytännössä se tapahtuu nostamalla kiekkoa enemmän tai vähemmän viistoon ylöspäin ja jatkamalla ompelua siinä asennossa. Mitä jyrkemmässä kulmassa ompelee, sitä pystympi reunasta tulee ja päinvastoin.

Materiaalina olen käyttänyt puuvillaista pyykkinarua, jota olen tilannut amerikkalaisesta nettikaupasta. Viimeksi Tallinnassa Karnaluksissa käydessäni löysin narua sieltäkin, 10 m pakkaus maksoi n. 1,50 EUR. Blogikavereilta on tullut viestejä, että ovat käyttäneet ihan tavallista muovista pyykkinarua, ja sekin toimii aivan hyvin, itse en ole vielä kokeillut. Keltaiseen kulhooni kului n. 9 m narua, ja se on korkeudeltaan n. 10 cm, ja yläreunasta n 19 x 22 cm suuruinen. Aiemmin tekemääni matalampaan kulhoon on narua tarvittu n. 8 m, muita mittoja en enää muista. Kankaana voi käyttää muutakin kuin puuvillaa, itselläni on kierrätysteemasta johtuen ollut käytettyja pussilakanoita ja tyynyliinoja. Suikaleet olen leikannut ihan normaalisti langansuuntaan, vinokaitale olisi ehkä helpompi kiertää, mutta toisaalta se myös venyy helposti. Ensimmäistä kulhoa tehdessäni ajattelin, että mitä pidempi suikale, sen nopeampaa, mutta käytäntö osoitti toisin. Liittäminen on helppoa, laitan vain kaitaleiden päät pari senttiä päällekkäin.

Ehow.comista löytyi googlettamalla hyvä, kuvallinen, englanninkielinen ohje, jos sanallinen selitykseni ei ollut riittävän kuvaava.  Hakemalla esim. "clothesline bowl" Googlesta löytyy myös muita linkkejä ja kuvia valmiista töistä.

Siitä vaan - kuppi nurin! Silmänisku

1297703178_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1298105251_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

**********************************

Somebody asked me how to make a bowl like this. Well, it's quite easy, and there are a lot of instructions and pictures available in the web if you search from Google with e.g. "clothesline bowl". A basic instruction in English is available through this link at ehow.com, so I won't translate here the instruction that I wrote above for my Finnish readers.

As materials I have been using cotton clothesline, but many fellow bloggers have told me that also the plastic one that is common here in Finland can be used as well. I've used 2-2,5 cm fabric strips cut on the grain, and due to my recycling theme for the summer workshop I've used cotton duvet covers and sheets. But it doesn't have to be cotton, as long as the weave of the fabric is tight enough so it won't fray too easily. For the yellow one I needed 9 m of clothesline, it measures 10 cm in height and about 19 x 22 cm in the opening. The blueish one took about 8 m clothesline, other measurements I can't recall since I've given it away.

So go ahead: start "bowling"! It's fun, quick and easy. Hymy